Meniu Uždaryti

Paskaita apie kraujotakos susirgimus, jų diagnostiką, profilaktiką

                 „Sveikata – ne viskas, bet be sveikatos nieko nėra“ – sakė garsus senovės graikų filosofas Sokratas. Senojo Kėdainių TAU klausytojai vienbalsiai pritartų šiems garsiojo išminčiaus žodžiams. Kad sveikata būtų išsaugota, reikia tam skirti pakankamai dėmesio. Ta tema ir buvo pasirinktas pokalbis su gydytoju natūropatu Tomu Vilūnu, „Vilcacora“, natūralios medicinos sveikatos centro, įsikūrusio Šiauliuose, direktoriumi.

                   Paskaitos tema – „Kraujotakos susirgimai, jų diagnostika, profilaktika“. Ji labai aktuali, kadangi vyresnio amžiaus žmonės labiau linkę sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Lektorius pirmaisiais sakiniais priminė, kad širdis ir visa kraujagyslių sistema yra ta pagrindinė ašis, ant kurios laikosi ir nuo kurios funkcionavimo priklauso visos žmogaus gyvybinės funkcijos. Dauguma vidaus organų ligų atsiranda dėl kraujo apytakos sutrikimų. Statistika negailestinga, o tendencijos nesikeičia – ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje Europos šalių, didžiausias žmonių mirtingumas yra nuo kraujo apytakos sistemos ligų. Natūraliai kyla klausimas – kas įtakoja šiuos sutrikimus ir ką daryti, kad infarktų, insultų ir kitų sunkių ligų mažėtų.

                      Gydytojas T. Vilūnas pateikė daug praktiškų patarimų, kaip organizuoti savo mitybą, gyvensenos įpročius, koks turėtų būti santykis su aplinka, kurioje gyvename ir dirbame. Atkreiptas dėmesys, kad labai svarbu kontroliuoti kraujospūdį, cholesterolio ir trigliceridų kiekį. Kalbėta apie medžiagas, kurios yra didžiausi priešai, užkemšantys kraujagysles, ir kas pagerina kraujagyslių funkcijas. Lektorius išvardijo daug faktorių, padedančių išvengti sunkių ligų. Ne paskutinę vietą, greta judėjimo, sveiko gyvenimo būdo, užima ir tinkamos mitybos pasirinkimas. Svarbu išmokti atrasti, kas sveika ir ko reiktų vengti. Didžiausias priešas yra hidrinti, rafinuoti, dezodoruoti riebalai. Yra atlikta mokslinių tyrimų, kurie rodo šių riebalų žalingą poveikį sveikatai ir galimybę sukelti širdies ir kraujagyslių ligas.

                      Atkreiptas dėmesys į organizmo valymą. Šis procesas gali padėti susigrąžinti energiją, sureguliuoti organizmo procesus. Tam gali pasitarnauti skirtingais metų laikais šalia mūsų esantys augalai: kiaulpienės, varnalėšos, margainiai, bitkrėslės. Ne mažiau svarbus veiksnys yra ir kraujagyslių valymas, apie  kurį centro direktorius taip pat turėjo daug ką pasakyti.

                      Klausytojai atidžiai klausėsi įdomių natūralios medicinos sveikatos centro „Vilcacora“ direktoriaus įžvalgų, uždavė daugybę dominančių klausimų, į kuriuos buvo atsakyta.

Vanda Petrauskienė, senojo Kėdainių TAU klausytoja