Meniu Uždaryti

SENJORAMS – APIE CIVILINĘ SAUGĄ

           Dešimtmečius gyvavusią sąvoką „Civilinė gynyba“ pakeitė „Civilinė sauga“. Tai ne žodžių žaismas. Jeigu civilinė gynyba buvo daugiau orientuota į gyventojų veiksmus karinio konflikto atveju, tai civilinė sauga apima kur kas platesnę sferą. Pakalbėti apie tai su senjorais kovo 14-tąją  į Senąjį Kėdainių TAU buvo atvykęs Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus patarėjas, atliekantis savivaldybės parengties pareigūno funkcijas, Jonas Švedas.

          Susitikime aptartos keturios pagrindinės civilinės saugos veiklos sritys: parengimas, prevencija, reagavimas ir atkūrimas. Kiekviename veiklos etape gyventojai turi žinoti savo teises ir pareigas, susitaikyti su tuo, jog neišvengiami tam tikri teisių ir laisvių apribojimai.

           Galimi gamtiniai, techniniai, ekologiniai ir socialiniai pavojai. Svarbu ne tik apie juos žinoti, bet ir mokėti veikti įvairiose situacijose. Pareigūnas paaiškino, kad privaloma klausyti gaunamų nurodymų ir juos vykdyti. Tokiu būdu išsaugoma savo ir aplinkinių sveikata ir net gyvybė. Dažniausiai apie ištikusį pavojų gyventojai informuojami sirenomis, todėl būtina žinoti, jog reikia įsijungti nacionalinę televiziją ar radiją, nepanikuoti, o kruopščiai vykdyti vadovybės sprendimus, reikalingus ekstremaliai situacijai likviduoti.

          Šiuo metu vykstantis karas Ukrainoje verčia galvoti ir apie kolektyvinių apsaugos statinių, priedangų, slėptuvių įrengimą. Jeigu atsitiktų taip, kad tektų evakuotis, pirmaeiliu uždaviniu tampa išvykimo krepšys, kurio teisinga sudėtis leistų be didelių nepatogumų pragyventi 72 valandas. Klausytojai labai domėjosi, kokie būtiniausi daiktai turėtų jame tilpti.

          Tikimės, kad ekstremalios situacijos aplenks mus, bet žinoti, kaip elgtis patekus į jas, būtina. Svarbu nesukelti pavojaus nei sau, nei kitiems, o padėti, patekusiems į bėdą.

Detalesnę informaciją apie gresiančius pavojus, kaip jiems pasirengti ir tinkamai elgtis jų metu galite rasti internetinėje svetainėje www.lt72.lt

 Vanda Petrauskienė, Senojo Kėdainių TAU klausytoja