Meniu Uždaryti

Kaip išsaugoti sveikus sąnarius

                       Sąnarių  negalavimai nėra tiesiogiai pavojingi žmogaus gyvybei, bet sukelia didelį diskomfortą, skatina atskirtį nuo bendruomenės, riboja judėjimo galimybes. Tokios ir panašios temos buvo nagrinėjamos Senajame Kėdainių TAU susitikus su natūralios medicinos centro „Vilcacora“ gydytoju endobiogeniku Tomu Vilūnu.

                      Tai jau antrasis susitikimas su šiuo natūraliosios medicinos propaguotoju. Paskaitos tema – „Judėjimo aparato: kaulų ir sąnarių susirgimai, jų diagnostika, profilaktika“. Pasirinkta vyresnio amžiaus žmonėms, nors, kaip sakė gydytojas, dabar jau ir jaunimo, problema – sąnarių ligos. Nenuostabu, kad su šia negalia susiduria senjorai, nes organizme vyksta natūralūs procesai – sąnariai dėvisi. Atsiradęs nekaltas skausmas gali signalizuoti apie rimtesnius sutrikimus. Lektorius trumpai apibūdino osteoartrito, poliartrito, reumatoidinio artrito požymius. Visų šių ligų priežastys – panašios: suyra sąnarinės kremzlės, jungiamasis audinys, dengiantis kaulų jungtis ir atsakingas už sklandų paviršių slydimą. Ligos paliečia tiek stambiuosius (klubų, kelių, čiurnų), tiek ir smulkiuosius sąnarius. Skausmai sąnariuose pradžioje atsiranda tik judėjimo metu, o vėliau prasideda stingimas, traškėjimas ir kitos problemos.

                      Atkreiptas dėmesys į tai, jog dažniausia sąnarių problemų priežastis – pasikeitęs daugelio gyvenimo būdas, itin sumažėjęs fizinis aktyvumas. Gydytojas akcentavo, jog judėjimas padeda užtikrinti sąnario maitinimą. Kita svarbi priežastis – netaisyklinga mūsų pačių mityba. Tinkamas produktų pasirinkimas gali palengvinti šių ligų simptomus.  Ne paskutinėje vietoje turėtų būti ir kremzles stiprinantys preparatai.

                      Klausytojams kilo klausimų apie natūralius maisto produktus, padedančius spręsti nemalonias problemas, apie tai, koks gydymas skiriamas, kai skauda sąnarius.

Vanda Petrauskienė, Senojo Kėdainių TAU klausytoja