Meniu Uždaryti

Kelionė į Mažąją Lietuvą

,,Pasaulis yra knyga, ir tie, kurie nekeliauja, skaito tik pirmąjį puslapį” sakė Šventasis Augustinas.

     Geriau pažinti Lietuvą, sužinoti vietos istorijas Senojo Kėdainių trečiojo amžiaus universiteto klausytojai birželio 15 d. keliavo į Pamario kraštą.

     Senąją architektūrą, autentiką, tiltus per Miniją, muziejus radome nuostabioje Priekulėje. Šiame mieste dirbo žymus vokiečių teisininkas ir rašytojas E. Vichertas, gyveno ir kūrė  rašytoja Ieva Simonaitytė. Šių metų sausio 23 d. sukako 125 metai, kai gimė ši talentinga prozininkė, savo kūriniuose vaizdavusi išskirtinius lietuvninkų likimus ir garsinusi Klaipėdos krašto etnografinį savitumą.  Jai miesto centre atidengtas paminklas ,,Šventvakarių Ėvė”. Aplankėme rašytojos vasarnamyje įkurtą memorialinį muziejų ir jo ekspoziciją.

      Edukacinė pramoginė programa ,,Žuvies kelias” mus pakvietė į unikalią pamario gyvenvietę Dreverną, kur gamta sukūrė palankias sąlygas gyvenimui ir žvejybos verslui. Kartu su folkloro ansambliu sukome ratelius, mokėmės šišioniškių – lietuvininkų tarmės žodžių aktyviai dalyvaudami programoje ,,Į žvejus eisiu”.  Aplankėme žymaus pamario laivadirbio J. Gižo etnografinę sodybą, susipažinome su jo asmenybe, Kuršių marių burvalčių statyba, sužinojome, kokios buvo senosios žvejybos taisyklės, vėtrungių paslaptys. Vaišinomės žuvies patiekalais.

       Visus sužavėjo Drevernos mažųjų laivų uostas, 15 m. aukščio apžvalgos bokštas, ir ypač smagu buvo 3 valandas plaukti laivu ir grožėtis Kuršių  marių nacionalinio parko, Naglių gamtinio rezervato vaizdais.

Trumpam užsukome į Svencelę, vos už poros kilometrų esantį jėgos aitvarų pamėgtą pamario kampelį. Dabar čia – iš keleto konteinerių, paverstų gyvenamais būstais, išaugusi moderni gyvenvietė, išvagota kanalais, kur nuo kiekvieno namo laiveliais gali išplaukti į Marias.

        Nuoširdžiai dėkojame kelionės organizatorėms: rektorei G. Jedemskienei ir L. Skačkauskienei už padovanotą šventę.  Tai buvo pati šauniausia laisvalaikio praleidimo forma. Tik keliaudami žmonės pamiršta rūpesčius, problemas, atsipalaiduoja, patiria naujų įspūdžių ir visapusiškai tobulėja.

Vida Liutkevičienė, Senojo Kėdainių TAU klausytoja