Meniu Uždaryti

2022-09-20. PROF. A. SKURVYDO PASKAITA- PRAKTIKUMAS „GRIUVIMŲ PREVENCIJA“

Teorines žinias, paremtas naujaisiais medicininiais tyrinėjimais apie vyresnio amžiaus žmonių nelaimingų atsitikimų ir traumų prevenciją, suteikė prof. Albertas Skurvydas rugsėjo 20-osios paskaitoje – praktikume „Griuvimų prevencija“.

 PSO tyrimų duomenimis, fizinis aktyvumas senjorams, kaip ir jaunesnio amžiaus žmonėms,  yra būtinas. Koks ir kiek ? Vidutinio ir didelio intensyvumo aerobinis fizinis aktyvumas – ne mažiau kaip 300 min. per savaitę. Jėgos pratimai – 2 kartus per savaitę, pusiausvyros palaikymo, tempimo ir judesių valdymo pratimai, senjorams ypač rekomenduojama- 3 kartus per savaitę. Apskritai, bet koks judėjimas- geriau negu sėdėjimas!

Žmogaus skeletą palaiko ilgieji bei trumpieji  raumenys, riša sausgyslės. Reikia juos treniruoti. Širdis yra raumuo. Todėl ją irgi reikia treniruoti.  Mums parodė 9 senjorams tinkamus pratimus. Tas pats pratimas, daromas 11 kartų, turi būti tokio sunkumo, kokį žmogus gali atlikti maksimaliai. Nepersistengti. Jei atliekamas per lengvai- pasunkinti. Mankštintis reikia intensyviai, bent 2 kartus per savaitę. Tam, kad atsirastų įprotis- treniruotis bent 3 savaites.

Mankštinimasis turi būti derinamas su sveika mityba. Šiaip, visi žinome, kad geriausia vartoti augalinį maistą, atsisakyti saldumynų, tame tarpe ir saldintų gėrimų ir t.t. Visus nustebino žinia, kad labiausiai kenkia per didelis druskos kiekis. Dienos norma- 5 gramai.

Elena Rimidienė, Senojo Kėdainių TAU klausytoja