Meniu Uždaryti

PIRMOSIOS PAGALBOS TEIKIMO MOKYMAI

Prof. Albertas Skurvydas Senojo Kėdainių TAU klausytojus mokė, kaip išlikti aktyviais, fiziškai stipriais ir sveikais, kaip nesuglebti, išlaikyti tiek judėjimo aparatą, raumenis, tiek širdį, kraujagyslių sistemą, tiek koordinaciją, viso kūno jungtį su centrine nervų sistema veikliais net ir vyresniame amžiuje, kaip išvengti nelaimingų atsitikimų ir juos lydinčių traumų. O kaip elgtis, jei nelaimingas atsitikimas įvyko, jei žmogus išgriuvo, susižeidė, prarado sąmonę, užspringo, nudegė? Viso to universiteto klausytojus nuo pat projekto „65+ asmenų nelaimingų atsitikimų ir traumų prevencija“ pradžios mokė Kėdainių rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė Rima Proscevičiūtė.

Kiekvienai žmogaus ląstelei labai svarbus deguonis, tačiau labiausiai jis būtinas smegenims, kurios, negavusios deguonies, miršta apytiksliai per 6 minutes. Todėl svarbu dirbtinį kvėpavimą ir išorinį širdies masažą daryti nelaukiant kol greitoji pagalba atvažiuos. O tai yra ne taip jau paprasta. Pasirodo, reikia žinoti, kurioje tiksliai vietoje, kokia jėga, kokiu ritmu, kiek laiko daryti tuos 30 paspaudimų, 2 oro įpūtimus burna į burną, kad vėl priverstume širdį plakti.

Pirmosios pagalbos teikimo seminarai vyko Kėdainių profesinio rengimo centre, net 3 dienas, todėl klausytojai galėjo pasirinkti sau tinkamą laiką. Buvo galima sužinoti ir pirmosios pagalbos teikimo technikos subtilybių, ir patiems pasipraktikuoti, kaip daryti dirbtinį kvėpavimą, kaip padėti užspringus.

Tuo pačiu, projekto dalyviai galėjo pasitikrinti savo kūno masės indeksą, sužinoti, ko ir kiek kiekvienas turime per daug, ko mūsų kūnai stokoja, ką reikia daryti, kad būtume sveikesni, galėtume išvengti nelaimingų atsitikimų ir traumų. Už patarimus, pamokymus, bendradarbiavimą projekto metu esame dėkingi Kėdainių rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistėms Rimai Proscevičiūtei, Sonatai Zubrickienei, Kristinai Butkienei, biuro direktorei  Danguolei Avižiūvienei.