Meniu Uždaryti

Projekto  ,,Muzikavimas pagyvenusių žmonių emocinės sveikatos gerinimui“ veiklos Senajame Kėdainių TAU

Muzika yra neatsiejama žmogaus gyvenimo, mūsų kasdienybės dalis bei unikali priemonė  senjorų sveikatos išsaugojimui ir stiprinimui. Muzikavimas suteikia nusiraminimą ir paguodą, padeda išreikšti emocijas ir atitraukti dėmesį nuo skausmo. Be to, motyvuoja judėjimą, skatina atmintį, gyvenimo istorijų prisiminimą ir pasakojimą. Muzika suteikia prasmingą turinį bendravimui, palaiko asmenybę. Įvairūs tyrimai rodo, kad muzika yra viena iš perspektyviausių priemonių senjorų sveikatos stiprinimui nenaudojant vaistų.

Lietuvos muzikos terapijos asociacija bendradarbiaudama su Nacionaline trečiojo amžiaus universitetų asociacija bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos karjeros kompetencijų centru įgyvendina projektą „Muzikavimas pagyvenusių žmonių emocinės sveikatos  gerinimui”.

Rugsėjo 19, 21, 26, 28 dienomis virš penkiasdešimt Kėdainių Senojo trečiojo amžiaus universiteto klausytojų dalyvavo šio projekto užsiėmimuose.

 Pirmojo užsiėmimo metu klausėmės smuikininko Gedimino Dalinkevičiaus ir pianisto Povilo Jaramino atliekamų klasikinių ir šiuolaikinės muzikos kūrinių, kalbėjome apie muzikos poveikį mūsų emocijoms.

Kitų užsiėmimų metu  muzikos terapeutė dr.  Loreta Kačiušytė-Skramtai  pristatė įvairias muzikavimo formas, daugiau  sužinojome apie žmogaus sąveiką su muzika, apie jos poreikį, kalbėjome apie tai, ką mums asmeniškai reiškia muzika, kaip ji padeda įvairiose gyvenimo situacijose, kaip padeda bendrauti. Visi kartu dainavome populiariausią Kėdainių krašto dainą. Lektorė Loreta padainavo populiariausią savo krašto dainą. Mes pritarėme.                   

                      Trečiojo užsiėmimo metu buvo kalbama apie muzikos poveikį žmogaus sveikatai, emocijoms, fiziologinei būsenai. Prisiminėme vaikystėje ir kitais amžiaus tarpsniais skambėjusias melodijas, dainas. Vėliau grupėse išsirinkome po tris mums labiausiai įsiminusias dainas ir po vieną kiekvienos grupės dainą visi kartu padainavome.

                      Ketvirtas užsiėmimas buvo skirtas bendravimui garsais be  žodžių. Į pagalbą pasitelkėme įvairius muzikos instrumentus. Nemažai lektorės atsineštų instrumentų mums buvo nepažįstami: vandens būgnas, lietaus vamzdis ir dar nemažai kitų, kuriais galima išgauti egzotinius garsus. Kūrėme garsų kompozicijas, rinkome instrumentus, kuriais būtų galima išreikšti pyktį, džiaugsmą ar liūdesį.

                      Užsiėmimai buvo įtraukūs ir naudingi. Jų metu geriau pažinome kolegas, tuo pačiu ir save. Mus siejo malonus bendrystės jausmas, atsipalaidavimas. Buvo gera.

Projektą finansuoja Valstybinis visuomenės sveikatos stiprinimo fondas.

Sigutė Pareigienė, Senojo Kėdainių TAU klausytoja