Meniu Uždaryti

„Gebėti (susi)kalbėti – (susi)pažinti – su(si)tarti“ – pagrindinis tarpkultūrinės komunikacijos tikslas

Spalio 17 dieną Kėdainių Senojo TAU universiteto klausytojai dalyvavo rektorės Gražinos Jedemskienės  teorinėjė – praktinėje paskaitoje „Tarpkultūriškumo samprata, tarpkultūrinės komunikacijos aspektai“.

Gyvename atviroje visuomenėje, dažnai susiduriame su kitos tautybės, rasės, intelekto žmonėmis. Kad vyktų geranoriška komunikacija, svarbu supratimas, pašnekovo kultūrinės aplinkos pažinimas ir tam tikras susitarimas. Lektorė pabrėžė esminius aspektus, kurie formuoja asmenybę. Tai pirmiausia istorinės, socialinės, geopolitinės, pagaliau net ir gamtinės sąlygos. Nereikia stebėtis, kad atskiros visuomenės turi ne tik savo kalbą, bet ir ritualus, tradicijas simbolius, vertybes, tam tikras elgesio normas. Jas reikia pažinti, jų neignoruoti. Abipusis supratimas, gebėjimas įsigilinti į kito poreikius, susitarimas tam tikrais esminiais klausimais leidžia išspręsti daugelį problemų.

Pagrindinis tarpkultūrinės komunikacijos principas yra tolerancija ir pagarba. Labai svarbu požiūris į  kitokią kultūrą, gebėjimas ją suprasti ir gerbti. Koks pasaulėvaizdis būdingas atskiram žmogui, priklauso nuo to, kokioje terpėje jis užaugo, kokios vertybės buvo puoselėjamos, kokią įtaką turėjo šeima, gyvenamoji aplinka. Nuo šių faktorių didžia dalimi priklauso išsilavinimas, karjera, pomėgiai, gebėjimas įveikti sunkumus, įgyvendinti norimus pokyčius gyvenime.

Visiškai išvengti skirtumų tarp atskirų grupių, bendruomenių, asmenybių neįmanoma ir netgi nebūtina. Svarbiausia – pagarba ir konstruktyvus dialogas. Tai buvo bandoma padaryti praktiškai. Įvyko įdomios ir žaismingos derybos tarp dviejų kaimo ir miesto bendruomenių – Trados ir Modis. Derybų objektas – žemė, kurią miesto žmonės norėtų pirkti poilsio zonos įkūrimui. Kardinaliai priešiškos nuostatos pamažu ėmė švelnėti, dialogas vystėsi. Akivaizdu, kad lyg ir neišsprendžiamos problemos, gali turėti sėkmingą pabaigą. Pažįstant kitas kultūras galima geriau pažinti savąją. Pažįstant kitus – labiau pažįsti save.

Visiems klausytojams tapo aišku, kad tarpkultūriškumas, komunikacija tarp skirtingų kultūrų mūsų laikmetyje yra neišvengiama ir turi būti grindžiama lygybės, pagarbos ir tolerancijos principais.

Vanda Petrauskienė, Senojo Kėdainių TAU klausytoja