Meniu Uždaryti

Tarpkultūriškumo pamokos keliaujant po Pietų Afrikos ir Azijos šalis

2023 10 24 Kėdainių Trečiojo Universiteto studentai susirinko paklausyti Irenos Putnienės įspūdžių iš kelionių po Pietų Afrikos Respubliką ir Uzbekiją. Šalys tolimos, labai skirtingos savo kultūra, gyvenimo būdu, šalies tradicijomis ir gyventojų įvairove.

PAR yra 20 kartų didesnė už Lietuvą. Čia yra vienas iš 7 naujųjų pasaulio gamtos stebuklų. Tai Stalo kalnas Prie Keiptauno. Jo aukštis – 1086 metrų. Nuostabus Kriugerio parkas su be galo daug gyvūnų, kuriuos nėra sunku pamatyti, nes jie gyvena ir vaikšto parke laisvai. PAR stebina gerai sutvarkytais keliais, išvystyta infrastruktūra ir maloniais žmonėmis. Šalis be galo turtinga. O sostinės net trys. Keiptaunas – leidžiamoji valdžia, Pretorija – vykdomoji valdžia, Blumfonteinas – teisminė valdžia.

Puikiausi įspūdžiai ir iš Uzbekijos. Taškentas, pakilęs po baisaus 1966 metų  žemės drebėjimo, džiugina nuostabiomis mečetėmis ir medresėmis, kurios yra visos atstatytos, be galo nuoširdžiai gidų apibūdinamos ir gausiai lankomos.

Medvilnės laukai džiugina akis, bet medvilnės auginama daug mažiau, negu anksčiau. Ši kultūra imli darbui ir reikalauja labai didelio vandens kiekio, o Uzbekijoje jaučiamas vandens trūkumas.

  Buchara, Samarkandas, Chiva – miestai, kuriuose norisi likti ilgiau. Ne vien dėl statinių grožio, bet ir dėl žmonių nuoširdumo.

Irena Putnienė, Senojo Kėdainių TAU klausytoja