Meniu Uždaryti

Kineziterapeuto Domanto Nedzinsko teorinė – praktinė paskaita

Lapkričio 7 dieną su Senojo Kėdainių TAU klausytojais susitiko daugeliui žinomas kineziterapeutas iš Druskininkų Domantas Nedzinskas. Buvo aptariama senjorams labai aktuali tema „Traumų prevencija: kvėpavimo, psichofizinio judesio įtaka. Teoriniai ir praktiniai patarimai bei įgūdžių lavinimas“.

Visiems puikiai žinoma, kad kvėpavimas yra natūralus ir nenutrūkstantis žmogaus organizmo procesas, labai svarbi organizmo funkcija, tačiau išmokti taisyklingai kvėpuoti nėra taip paprasta. Paradoksalu, bet vaikai gimsta mokėdami taisyklingai kvėpuoti per nosį. Gyvendami mes pamirštame savo atsineštus įgūdžius ir nueiname lengviausiu keliu – kvėpuojame automatiškai ir beveik nekreipiame į tai dėmesio.  

Nosis yra pagrindinis kvėpavimo organas. Gilus kvėpavimas vyksta tik per nosį. Sinusuose kaupiasi bakterijos, kurių sinusai neleidžia pasiekti plaučius. Kvėpavimo metu veikia pilvo, nugaros raumenys, dubuo. Dažnai klaidingai suprantamas pilvinis kvėpavimas.

Ne paskutinį vaidmenį sveikai kvėpavimo sistemai turi ir subalansuota mityba. Lektorius išvardino produktus, mažinančius kvėpavimo sistemos potencialą, tarp jų: natūralūs ir sintetiniai saldikliai, didelis kiekis angliavandenių, kviečių ir pieno produktai.  Potencialą didina chlorofilas, kurio galima gauti geriant eglių, pušų spyglių arbatą, rauginti, fermentuoti produktai, linų sėmenys, kanapių aliejus. Reikia nepamiršti ir vandens faktoriaus.

Lektorius pabrėžė, kad mokytis taisyklingai kvėpuoti niekada nevėlu. Kvėpavimo pratimų nauda įrodyta mediciniškai. Pirmiausia pagerėja plaučių ventiliacija, sustiprėja kvėpavimo raumenys. Visi susirinkusieji išbandė keletą nesudėtingų kvėpavimo pratimų, kuriuos galima labai paprastai atlikti namuose. Pagrindą sudaro gilūs įkvėpimai ir natūralūs iškvėpimai, pakaitinis kvėpavimas per vieną, po to per kitą šnervę.

Kineziterapeuto Domanto Nedzinsko teorinė – praktinė paskaita apie taisyklingą kvėpavimą, psichofizinio judesio įtaką išlaikant visą žmogaus organizmą sveiką ir stiprų, yra viena iš veiklų sveikatos projekto „65+ asmenų nelaimingų atsitikimų ir traumų prevencija – 2“, kurį finansavo Kėdainių rajono savivaldybė.

Vanda Petrauskienė, Senojo Kėdainių TAU klausytoja