Meniu Uždaryti

Pažintis su švedų rašytoju Fredrik Backman ir jo romanu „Nerimo žmonės“

    Lapkričio 28 dienos bendra paskaita buvo gan neįprata. Senojo Kėdainių TAU klausytojai – grožinės literatūros mylėtojai susirinko į švedų  rašytojo Fredrick Backman romano „Nerimo žmonės“ pristatymą – aptarimą. Šį kartą renginiui vadovavo Kėdainių PRC bibliotekininkė, PRC atvirosios jaunimo erdvės darbuotoja Violeta Povilaitienė. Jai talkino ir ištraukas iš Fredrick Backman romano skaitė Kėdainių  PRC Atvirosios jaunimo erdvės lankytojai Vaičikonytė Kamilė, Nenortavičiūtė Kamilė, Noreikaitė Inga, Balandis Lukas.

      Vieni klausytojai jau buvo susipažinę su šio rašytojo kūryba: skaitę ne vieną šio rašytojo romaną, kiti – perkaitę tik „Nerimo žmones“. Tretiems – Fredick Backman visai negirdėtas. Pavadinimas „Nerimo žmonės“ knygai suteiktas tikrai ne šiaip sau. Ir ne šiaip sau šią švedų rašytojo knygą pasirinkome. Kiekvienas jos herojus turi kokių nors psichologinių ar socialinių sunkumą. Knyga apie viską: apie atsitiktinumą, apie seniai nutikusius įvykius, kurie ir šiandien daro įtaką žmonėms, apie ne itin gerą pasirinkimą ir tikrai ne palankią dieną, apie pasikėsinimą apiplėšti banką ir aštuonių įkaitų paėmimą… taip pat apie tiltą, Naujuosius metus ir triušį.

      Nors herojai patiria ir baimę,  ir neviltį, vienatvę, sprendžiami gana sudėtingi psichologiniai ir socialiniai klausimai, knygoje pilna smagių paradoksų, humoro. Jautiesi, lyg tai būtų filmo ar spektaklio scenarijus. Tekstas skaitosi labai lengvai, suprantamai. Iš pradžių įvykiai, ir herojų rūpesčiai, rodos, neturi nieko bendro, bet vėliau supranti, kad ne šiaip sau visi čia susirinko. Kai viskas po truputį ima spręstis, pasijauti labai gerai – pasaulio teisingumas įgyvendintas! Perskaičius knygą lieka graži mintis – gerumas ir maži dalykai dėl kitų žmonių gali pakeisti labai daug. „Dievas neapsaugo žmonių nuo pelių, mielasis. Štai kodėl Dievas davė mums žmonių greta, kad mes galėtume apsaugoti vienas kitą.“

     Visiems klausytojams romane keliami klausimai, aprašomos gyvenimiškos situacijos suprantamos, netgi pačių išgyventos. Smagu buvo pabūti kartu, pasidalinti nuomonėmis, aptarti  knygos kalbą, stilių. Dar smagiau, kada praeiti knygoje aprašomų istorijų vingiais mums padėjo Kėdainių PRC atvirosios jaunimo erdvės darbuotoja Violeta Povilaitienė su savo jaunaisiais pagalbininkais.