Meniu Uždaryti

Gerovės technologijos senjorams

         2024 02 08 Senojo Kėdainių TAU studentai klausė paskaitą apie išmaniąsias technologijas, skirtas senjorų gyvenimo kokybės gerinimui. Paskaitą skaitė Rimvydas Vėlyvis, Kauno TAU prorektorius, Technologijų fakulteto dekanas. Jam talkino Jolanta Velykienė, Kauno TAU Dizaino fakulteto dekanė.

        Lektorius supažindino su gerovės technologijomis, paprastomis, kurias jau ir mes naudojame, ir sudėtingomis, Lietuvoje mažai žinomomis. Paskaitoje panaudota medžiaga, sukaupta iš Norvegijoje, Lenkijoje ir Lietuvoje atliktų tyrimų apie tai, kaip panaudojant gerovės technologijas kuo ilgiau  išlikti nepriklausomiems ir kontroliuoti savo gyvenimą.

        Sužinojome, kaip dirbtinis intelektas galėtų pagelbėti žmogui išlikti saugiam ir nesijausti vienišam. Pavyzdžiu pateiktos Singapūre vykdomos vyriausybės remiamos kartų ryšį palaikančios programos. Gerovės technologijos plačiai naudojamos ir Skandinavijos šalyse.

Lektorius supažindino su senjorams skirtų kompiuterinių žaidimų rūšimis bei priemonėmis, su technologijomis, sukuriančiomis virtualią ar papildytą realybę.  Pasirodo, kompiuterinius žaidimus senjorams žaisti sveika ir naudinga, nes turi teigiamą poveikį fizinei, protinei, psichinei sveikatai, netgi sustiprina ryšį tarp kartų.

        Įdomi ir naudinga paskaita akiračio praplėtimui. Paskaitos pabaigoje, norintys galėjo išbandyti kompiuterinius 3D žaidimus ir nors trumpam persikelti į fantastinį pasaulį.

Irena Putnienė, Senojo Kėdainių TAU klausytoja